En hyrbil kan kosta några hundra kronor per dygn – eller bli en riktigt dyr historia. Här följer några råd på vägen för att hålla nere kostnaderna. Som alltid handlar det om att se på helheten och inte bara stirra på priset för dygnshyra.

Vem hyr?

Är man ung bör man alltid fråga biluthyraren om det är någon skillnad i pris beroende på ålder på den som hyr bilen. Många företag i Sverige har exempelvis en åldersgräns på 18 år för att få hyra bil. Men samtidigt finns ofta en regel som säger att förare under 25 får betala mer. Detta på grund av den ökade risken för skador med yngre förare. Ibland kan det även kosta mer om fler än en förare ska köra bilen. Är man ett sällskap kan det därmed vara smart att någon äldre än 25 hyr och att enbart den personen sedan kör fordonet.

Hur debiteras milen?

hyrbil arlandaAtt hyra en bil med ”fria mil” kostar oftast något mer per dygn än där det finns en begränsning (exempelvis 10mil). För den som vet med sig i förväg att man inte kommer över denna gräns är det därför bättre att välja en bil med begränsat antal mil. Men man bör då även fråga vad det kostar om det skulle visa sig att man kör mer än detta. Det är alltså helt acceptabelt att köra längre än de antal mil som ingår i uthyrningen – men då kostar det också mer.

Vad kostar sen återlämning?

Är man helt säker på att bilen kommer att kunna lämnas tillbaka i tid spelar det inte någon större roll vad det kostar extra om bilen lämnas in för sent. Men den som vet att marginalen är liten bör även fråga efter denna extrakostnad. Finns möjligheten att förlänga uthyrningstiden?

Vad kostar Självriskreducering?

Se alltid på totalkostnaden för bilhyran. Det pris som marknadsförs mot kunden är oftast utan självriskreducering. Men det är samtidigt något man bör teckna för att inte få allt för stora kostnader om en skada skulle uppstå. Så jämför helhetspriset och inte bar dygnspriset.

Hur långt har den gått och hur är dess skick?

Den som hyr en bil bör som ett första steg kontrollera bilens skick. Finns det repor eller andra skador så pålys personalen om detta så de inte tror att det har uppkomit under uthyrningstiden.

Kontrollera även mätarställningen gällande att det stämmer överens mot hyresavtalet.

Men viktigast – Boka i förväg

Genom att boka i förväg får du tillgång till ett större utbud och kan välja en bil som helt passar dina behov. Bokar man istället på plats är risken att man enbart kan välja mellan någon av de större och dyrare modellerna i det fall som de mindre redan är uthyrda.