Arlanda Flygsamlingar museumÄven om det finns information om och objekt från 1700-talet på museet ”Arlanda Flygsamlingar” så ligger störst fokus på 1900-talet. Det är inte så oväntat då det på 1900-talet tillverkades ett stort antal flygplan i landet. Man räknar med att det från 1910 och fram till idag byggts ca 6000 olika plan. Detta om man både räknar med de statliga och privata företagen som under årens lopp arbetet med flygplanstillverkning.

Med en lång historia finns det mycket att berätta och det är precis vad som sker på Arlanda Flygsamlingar. Det är ett flygmuseum, med fokus på den civila flygtrafiken, som visar upp och berättar om flygplanens historia och utveckling i landet. Detta alltså från börja av 1700-talet fram till idag.

Här samlas ca 50 plan och utöver det ett 30-tal olika motorer och mängder av annan mindre utrustning som tydligt speglar olika årtiondens inriktning gällande flygplansutveckling. Av förklarliga skäl finns det inte så många av de allra största modellerna men de som främst fascineras av stora plan kommer ändå inte att bli besviken. Här finns bland annat Convair CV-440 samt plan från märket Caravelle.

Öppettider och Entré

Muséet har öppet tisdagar samt torsdagar mellan 10 och 15. Detta förutsatt att det inte är en helgdag eftersom de i detta fall håller stängt. De som vill ringa och fråga något, eller boka visning, kan även enbart göra detta under dessa tider.

Det är även möjligt att besöka muséet under andra tider men då sker detta genom överenskommelse med personalen. Exempelvis kan de öppna extra om det kommer större grupper. Vid en bokning av visning kostar detta 50kr per person men minst 200kr.

Priset är 50kr (alternativt 5 Euro) för vuxna. Upp till och med 12 år är det fri entré. Pensionärer betalar 30kr och medlemmar i föreningen går in gratis.

Att bli medlem kostar 150kr (2015) per år och är därmed ett bra alternativ för de som vill besöka museet ofta.

Läs gärna mer på deras hemsida – arlandaflygsamlingar.se. Här finns även en hel del information om de plan som finns att se på museet.

Arlanda Flygsamlingar ligger mycket nära Radisson SAS Arlanda Hotell. Kommer man från terminalerna är det lättast att ta sig hit med buss 14 Alfa.