Arlanda tågDet snabbaste sättet att åka mellan Stockholm Central och Arlanda är med tåget Arlanda Express. Tåget trafikerar enbart denna sträcka och har inga andra stopp vilket gör att det i genomsnitt tar 20 minuter att åka sträckan. En sträcka på ca 38,5km till den första stationen och 39km till den andra.

Tåget avgår var femtonde minut från vartdera hållet och under högtrafik (när det är som mest avgångar på Arlanda) är intervallet 10 minuter.

Två stationer

När tåget rullar in på stationen på flygplatsen stannar den på två ställen. Först på Arlanda Södra varifrån man snabbt sedan kan gå upp till terminal 2 till 4. Andra stationen ligger enbart 400 bort och heter Arlanda Norra. Dit kan man åka om man ska till terminal 5 samt Sky City. Samtidigt ska tilläggas att det inte tar många minuter att gå från södra delarna till de norra. Skulle man gå av på fel station är det alltså ingen fara.

Priser

Ordinarie

En biljett för en vuxen (26 år eller äldre) kostar 280kr. Vill man ha tur och retur kostar denna biljett 530kr. Ska tur och returresa ske inom sex timmar är 6-timmarsbiljetten det bästa alternativet. Den kostar då 340kr. Denna biljett går inte att köpas online.

För pensionärer är priset 150kr respektive 300kr. Detsamma gäller för ungdomar.

Studenter kan köpa studentbiljett för 140kr/280kr. Detta är däremot en av de få biljetter som inte kan köpas online utan behöver köpas över disk då även något slags studentkort måste visas upp.

Barn (under 18 år) kan resa helt gratis. Det krävs då att man åker med en vuxen. Som mest får fyra barn åka gratis per betalande vuxen.

Mängdrabatt och andra rabatter

Arlanda Express har ett något ovanligt rabattsystem. Det blir nämligen billigare ju fler som åker.

Åker man två personer kan biljetten fås för 300kr vilket är en rejäl rabatt. Störst grupprabatt fås om fyra personer åker tillsammans då priset blir 500kr.

Mängdrabatt ges däremot enbart om resan är på en torsdag till söndag eller om det är en röd dag.

De som åker ofta tjänar på att köpa resekort med 10,25 eller 50 resor. Dessa är då opersonliga vilket gör att många kan dela på samma kort. Beställs årskort är det däremot personligt bundet.

Samtliga priser är från 2015.